Cele mai multe accidente intr-o casa se petrec in baie – din cauza suprafetelor alunecoase – si pe scara interioara – din cauza gandirii nefunctionale a acesteia.
wood-floating-staircase-in-Tolo-House-designed-by-Alvaro-Leite-Siza-588x373 cva-house-staircase-design
   Scara interioara intr-o casa sau chiar intr-un apartament ridica mai multe probleme.
staircase-design-ideas-cast-deko-10 black-stairs
   Eu am avut ocazia sa intru in cateva case in care aceste probleme erau rezolvate gresit, din cauza dorintei proprietarilor de a face acea scara “sa se vada”, sau, la polul opus, din lipsa de spatiu – motiv pentru care scara a devenit incomod de urcat sau de coborat si foarte nesigura.
             Samples spiral staircase design remodeling models ideas flower-stair 
   In primul rand, vreau sa facem o delimitare clara a elementelor care compun o scara:
1. Casa scarii – peretii care inchid spatiul scarii, daca este cazul.
2. Rampa scarii – element constructiv inclinat, cu sau fara trepte, care face legatura intre plansee sau intre planseu si podest.
3. Podest – element orizontal, care permite intoarcerea rampelor unei scari sau, in cazul rampelor foarte lungi, permite stationarea persoanelor.
4. Parapet, balustrada – element de protectie a persoanelor, care evita riscul de cadere in gol a persoanelor care folosesc scara.
5. Mana curenta – element decorativ si de protectie aflat la partea superioara a unei balustrade sau a unui parapet, cu rol de sprijin pentru cei care circula pe scara.
6. Treapta – element orizontal care permite circulatia pe scara.
7. Contratreapta – element vertical care face legatura intre doua trepte.
8. Ochiul scarii – spatiul cuprins intre doua rampe, spre interior.
9. Vang – grinda laterala sau centrala care permite sustinerea treptelor. Exista cazuri de scari rezolvate cu o grinda de vang sau cu doua.
beautiful-spiral-staircase-design-1             Amazing-And-Modern-Stairs-Designs2
   Latimea minima ideala a unei scari din cadrul unei locuinte este de 80 cm, iar raportul adecvat contratreapta/treapta se calculeaza dupa o formula simpla (formula lui Blondel): 2h + l = 61 — 64 cm, adica 2 x inaltimea contratreptei + latimea treptei = valoare cuprinsa intre 61 si 64 cm. Pentru spatiile de locuit raportul ideal este 17/29 cm, adica inaltimea contratreptei 17 cm si latimea treptei 29 cm. Evident, in funtie de destinatia scarilor acest raport a suferit unele modificari, astfel, pentru scari care se desfasoara pe o inaltime foarte mica sau foarte mare raportul devine 3h + l = 80 — 85 cm, iar pentru scarile utilizate in gradinite si scoli devine 2h + l = 58 — 60 cm. 
                    salon-y-escaleras-de-la-swing-house modern-spiral-staircases-with-leaf-plant-pattern-iron-banister-decoration 
   Inclinatia optima a rampei intr-o locuinta este de 30-35 de grade, indiferent de materialul utilizat pentru constructia scarii. Si aici, evident, acesta inclinatie se modifica daca vorbim despre scarile de acces in cladiri, sau, din contra despre cele care duc spre spatiile tehnice sau industriale – acest raport incepand de la 11 grade si ajungand pana la 65 de grade.
   In general, scarile sunt prevazute cu balustrada catre gol, dar in cazul persoanelor cu dizabilitati, se poate monta inca o balustrada si catre perete. Inaltimea de siguranta a balustradei este cuprinsa intre 80 si 110 cm, in funtie de tipul constructiei, la o locuinta inaltimea optima fiind de 90 cm.676b1acb364a229d6a503c2df730ae89
   Mana curenta are rol de sprijin si ideal ar fi sa fie realizata in asa fel incat sa impiedice alunecarea si sa permita prinderea fara probleme.
   Numarul maxim de trepte admis pentru o urcare fara oprire este, in general, 16 pentru locuinte. In cazul in care ne referim la o casa a carei inaltime necesita mai multe trepte, e bine sa se realizeze o scara cu podest. 
  b473c36a46b8c4dfcd5c6e99f4b681d1 Sunt foarte multe lucruri de povestit despre o scara – ea poate fi cu rampa dreapta, cu rampa rotunda, cu trepte balansate etc. Muchiile treptelor pot fi drepte, tesite, rotunde etc. – ideea de baza fiind ca, pentru proiectarea optima a unei scari este nevoie de un specialist – designer sau arhitect.
   Ca materiale folosite, treptele pot fi realizate din beton armat, lemn, metal, fier forjat, marmura, sticla si, mai nou, corian (un material compozit folosit initial la realizarea blaturilor de bucatarie).
   Dincolo de functionalitea, siguranta si confortul unei scari, aceasta trebuie sa fie si estetica. Ea trebuie sa se adapteze foarte bine stilului de design interior din locuinta, iar elementele ei decorative, forma balustradelor, sistemele de prindere a teptelor etc. pot completa ambientul casei.
classical-style-with-wooden-drawers-and-shelves-under-stairs chictipcom
   In alta ordine de idei, este bine stiut faptul ca o scara interioara implica, de cele mai multe ori, o risipa de spatiu. Din acest motiv, designerii au venit cu idei in ajutorul vostru pentru ca spatiul de sub scara sa poata fi folosit la capacitatea lui maxima. Astfel, sub scara se pot amenaja spatii de depozitare, bucatarii, locuri de servit cafeaua sau chiar spatii de dormit, totul depinzand de imaginatia designerului si de dorintele si necesitatile voastre.
Modern-Minimalist-Glass-Stair-Design-01 lepcsoalatt9
   Acum exista o varietate impresionanta de modele de scari, de combinatii armonioase de materiale, de idei noi, inovatoare si indraznete – pentru a beneficia de acestea si pentru a va crea scara interioara ideala este necesar ajutorul unui designer de interior sau al unui arhitect.
scara-interioara-design-modern-2  Under-the-Stairs-01