Toti stiti reclama la Heineken si, cand va aduceti aminte de ea, e aproape imposibil sa nu zambiti…daca nu de ideea ei in sine, macar de tipetele de bucurie ale fetelor sau de extazul baietilor 🙂
   Aud tot mai des oameni care numesc dressing un sifonier mai mare, cu multe sertare si bine organizat sau un dulap incastrat in perete, crezand ca dimensiunile lui sau simpla lipsa a acestuia din spatiul dormitorului il transforma intr-un dressing. E total gresit, un dressing, in adevarul lui sens, nu se cumpara din magazin!!!
why-not-overlook-closet-interior-design-2 interior-design-for-a-dressing-room
   Dressing inseamna o intreaga incapere separata de dormitor, dar in directa legatura cu acesta, in care se regasesc cateva elemente importante. El este absolut obligatoriu intr-o casa. Evident, sunt foarte putine apartamente de bloc ce permit existenta unei astfel de incaperi, dar, atunci cand se construieste o casa, acest spatiu e musai sa fie luat in calcul. Ideal este ca el sa fie zona de trecere spre dormitor – asta pentru ca dormitorul e considerat spatiu cel mai intim al locuintei si nu trebuie sa ajungem in el imbracati cu hainele cu care am umblat afara sau incaltati, asa incat trecerea prin dressing ne “obliga” sa ne schimbam. Pentru o rezolvare corecta a spatiului de dormit matrimonial dintr-o casa sunt necesare 3 incaperi: baia, dressingul si dormitorul propriu-zis. Dintre aceste numai doua e obligatoriu sa aiba lumina naturala – baia si dormitorul – dressing-ul putand fi luminat artificial, dar evident, ar fi ideal ca si el sa aiba aerisire naturala. In cazul in care acest lucru nu este posibil in dressing, nu e o mare tragedie pentru ca se pot instala diverse sisteme de aerisire artificiala sau de reducere a umiditatii. Este bine ca intre baie si dressing sa nu existe o legatura directa pentru ca umezeala din baie nu se intelege bine cu depozitarea din dressing.
Immagini 127 dressing2
   Intr-un dressing trebuie delimitate clar spatiile dedicate femeii si cele dedicate barbatului. Hainele nu trebuie inghesuite (se recomanda ca pe o bara cu lungimea de 1m sa nu fie asezate mai mult de 20-30 de umerase, totul depinzand, in mod evident, de grosimea hainelor). Acum, exista o varietate bogata de sisteme de separate si ordonare a hainelor intr-un dressing, dar e bine de stiut ca incaltamintea si posetele se aseaza pe randurile de jos, iar pentru lenjeria intima, esarfe sau ciorapi trebuie se existe sertare speciale.
   In afara de haine si incaltaminte, dressingul contine spatii de depozitare pentru lenjeriile de pat, pilote, paturi, perne, prosoape – acestea fiind asezate cel mai bine pe rafturile de sus – pentru ca nu sunt lucruri de uz zilnic. Masa pentru calcat e bine sa fie asezata tot in dressing, iar acum exista diferse sisteme prin care aceasta poate sa fie mascata si inclusa, practic, in mobilier.
wardrobe-dressing-room-design-interior- Dressing-Room
   Pe langa acestea dressing-ul mai contine doua elemente la fel de importante: o canapea de mici dimensiuni sau o mica zona de sedere, pozitionata in mijlocul spatiului si masuta de toaleta pentru doamne/domnisoare. pbteen vanityAceasta din urma are rolul de a depozita bijuteriile,  ustensilele de machiaj si e coafat, cremele, fardurile etc. si de a-i oferi doamnei/domnisoarei un spatiu intim, perfect luminat (natural sau artificial) care sa ii permita sa se “aranjeze”. Stim ca acest proces, de obicei, dureaza destul de mult si e incomod de realizat in baie, de aceea aceasta masuta este indispensabila pentru orice femeie. Ca planificare, un dressing corect contine 3 zone: zona curenta – cu vestimentatia de sezon – zona de pastrare – cu vestimentatia extra-sezon, cu lenjeriile de pat etc.  – si zona de utilare – cu masa de calcat, cosul de rufe, gentile de voiaj masuta de toaleta etc. In acelasi timp, dressing-ul se organizeaza pe verticala, zona de sus fiind ocupata de bunurile utilizate rar, cea de jos de bunurile utilizate ocazional, iar cea medie de bunurile cu utilizare frecventa.
2008-01-22_dressing-ul-camera-secolului-xx 1
   Din punct de vedere tehnic, dressing-ul se mobileaza pe toate laturile, lasandu-se liber un culoar de circulatie de minimum 90 cm, latimea acestuia depinzand de sistemul de deschidere al usilor de la dulapuri – daca acestea exista si nu sunt glisante, latimea culoarului trebuie sa fie mai mare, pentru a trecerea sa fie posibila si cu usile dulapurilor deschise, sau cu sertarele trase. In general structura dressing-ului este de doua tipuri:
  • din P.A.L. – o solutie economa din punct de vedere financiar, dar deficitare din punct de vedere al rezolvarii zonelor de colt – acestea devenind mai greu accesibile. Lateralele din P.A.L. delimiteaza foarte bine categoriile de depozitare, dar obtureaza vizualizarea intregului ansamblu.
  • din aluminiu (sistem GP) – adaptabila chiar si incaperilor foarte mici, cu o mare flexibiliate de configurare si care ofera o vizualizare a intregului continut al dressing-ului si un acces facil la toate zonele de depozitare, inclusiv cele de colt, dar care poate fi inestetica.